× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Salariul minim pentru constructori și agricultori crește la 4.582 de lei

Ziarul Mara • 27-10-2023, 20:00:21 • 37 vizualizari
 

Guvernul, sindicatele și patronatele au convenit ca, începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară pentru domeniul construcțiilor să crească la 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară, la 3.436 lei lunar.

Ministrul Muncii si Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat in data de 25 octombrie alături de premierul Marcel Ciolacu la ședința Consiliului National Tripartit.

De asemenea, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social a fost abordată și stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național începând cu anul 2024.

Consiliul – din care fac parte si confederațiile sindicale și patronatele, a avizat în ședința menționată mai sus creșterea salariului minim în construcții și în agricultura la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.

Reprezentanții Blocului National Sindical precizează:

“Salutam decizia Guvernului prin care acesta tine cont de propunerile Blocului National Sindical si vine cu o soluție corecta pentru lucrătorii din sectoarele economice construcții, industrie alimentara si agricultura. Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime in aceste domenii. Noul salariu din construcții, de 4.582 de lei, cat si cel din agricultura si industria alimentara, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura ca lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimina scăderile generate de anularea facilităților fiscale pentru aceste domenii. Ne exprimam regretul ca pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanța de urgenta nr. 168 din 2022 privind unele masuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene si modificarea si completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ținut cont la momentul respectiv de propunerile BNS. Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariați plăti

ți cu salariul minim, in valoare de 3.300 de lei brut”.

Amintim ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net.

Concret, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri si alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023.

Măsura adoptata urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie si excluziune sociala si va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării si prin creșterea puterii de cumpărare a acestora, conform Ministerului Muncii si Solidarității Sociale.

Mircea OLTEANU

/

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Salariul Pentru Constructori Agricultori Crește