× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, hramul istoric al Mănăstirii Cosoteni

Actualitatea de Teleorman • 24-10-2023, 20:00:53 • 115 vizualizari
 

An de an la 26 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu toată evlavia pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, cunoscut și drept Sfântul Dumitru.

Numeroase biserici și mănăstiri au fost ridicate de-a lungul timpului în cinstea acestui Sfânt martir creștin printre care și Mănăstirea Coșoteni de lângă Roșiori de Vede, unde zilele acestea s-au desfășurat numeroase evenimente culturale și liturgice cu prilejul hramului istoric al Așezământului monahal.

„Iata-ne ajunși și la ziua cea mare a serbării întâiului nostru ocrotitor, Sfântul Dimitrie și dorim pe această cale să invităm alături de noi pe toți cei care doresc să aducă mulțumiri și rugăciuni acestui sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic din Grecia. Sfânt ce a fost martirizat la anul 306 pentru că nu a vrut să se lepede de credința ortodoxă și să se închine idolilor. Sărbătoarea va începe așa cum prevede rânduiala liturgică în seara zilei de 25 octombrie când de la ora 17.00 vom oficia slujba Privegherii și tradiționala procesiune cu moaștele Sfântului Dimitrie, sărbătoarea continuând apoi joi, 26 octombrie, când începând cu ora 08.30 vom oficia Acatistul Sfântului Dimitrie, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori. Vă așteptăm cu drag alături de noi pentru a cinsti așa cum se cuvine pe acest Sfânt, mare rugător către Dumnezeu pentru noi toți.” – protos. Ciprian Florea, Starețul Mănăstirii Coșoteni.

Tradiția spune că la Sfântul Dumitru, căldura începe să dispară şi iarna îşi intră în drepturi. Sfântul Dumitru este considerat cel care desfrunzeşte pădurile şi colorează frunzele. Tot de Sfântul Dumitru, gospodinele obişnuiesc să meargă la biserică şi să dea de pomană pentru cei trecuţi în nefiinţă.

Tradiţia spune că cei care se vor ruga la Sfântul Dumitru şi vor respecta toate obiceiurile din această zi vor fi feriţi de boli şi necazuri.

Peste 300.000 de români își serbează ziua onomastică.

The post Sărbătoarea Sfântului Dumitru, hramul istoric al Mănăstirii Cosoteni appeared first on Actualitatea de Teleorman.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Actualitatea de Teleorman » Articole Actualitatea de Teleorman »
 
Sărbătoarea Sfântului Dumitru Hramul Istoric Mănăstirii Cosoteni