În data de 17 octombrie a.c., conducerea IPJ Teleorman a prezentat, într-o conferință de presa, analiza situației operative si a tendințelor fenomenului infracțional în primele noua luni ale anului.
În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, IPJ Teleorman a desfășurat programele și planurile întocmite la nivel de MAI și IGPR sub coordonarea poliției Române. Obiectivele au fost „Creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră, siguranța transporturilor și dezvoltarea parteneriatului public/privat”, „Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale” și „Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene”.
Cu privire la managementul resurselor instituționale, procentul de încadrare cu personal a funcțiilor prevăzute în structura inspectoratului era de 78,59 % față de perioada similară a anului 2022, unde valoarea era de 74, 05 %, media de vârstă a personalului încadrat fiind de 37 de ani.
În perioada de referință la nivelul inspectoratului s-au înregistrat 5553 de infracțiuni sesizate, cu 182 mai multe față de perioada similară a anului 2022. Din totalul de infracțiuni sesizate 2268 sunt comise în mediul urban, 3282 în cel rural, 3 fiind comise în străinătate.
Infracțiunile contra persoanei au crescut cu 162 infracțiuni de lovire sau alte violențe și 72 infracțiuni de amenințare, dar au scăzut infracțiunile contra patrimoniului cu 178 de fapte, cea mai mare scădere înregistrându-se în cazul infracțiunilor de furt. Au fost înregistrate 778 de infracțiuni stradale, loviri sau alte violențe, distrugeri și furturi. Au fost cercetate 1491 de persoane și au fost dispuse 175 de măsuri preventive.
În zona unităților de învățământ au fost înregistrate 33 de infracțiuni, dintre care 26 loviri sau alte violențe, 2 infracțiuni purtare abuzivă, 2 infracțiuni vătămare corporală, 1 amenințare, 1 de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu și 1 port sau folosire pe nedrept de obiecte periculoase. Din cele 33 infracțiuni 13 au fost comise în mediul urban și 20 în mediul rural.
În ceea ce privește siguranța rutieră,la nivel județean au fost organizate 383 de acțiuni preventive la acestea participând și reprezentanți ai administrației publice locale, Registrului Auto Român, Secției de Drumuri Naționale Teleorman și mass-media locală.
Cu toate acestea în perioada analizată s-au produs 34 accidente rutiere grave soldate cu decesul a 19 persoane, rănirea gravă a 19 persoane și rănirea ușoară a 26 persoane. Totodată au fost înregistrate 334 accidente rutiere ușoare, soldate cu vătămarea corporală ușoară a 434 de persoane.
Au fost constatate în flagrant delict 413 infracțiuni pentru încălcarea normelor privind regimul rutier și au fost aplicate 24671 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, neutilizarea centurii de siguranță, abateri comise de bicicliști, mopediști, motocicliști și abateri comise de pietoni. Din cele 1964 de permise de conducere reținute 187 au fost pentru consum de alcool, 339 depășire neregulamentară, 845 depășirea vitezei legale și 197 pentru neacordarea priorității de trecere.
Pe linia supravegherii judiciare și mandate în perioada analizată au fost dispuse 176 măsuri preventive, 44 arest la domiciliu și 132 controale judiciare. Au mai fost înregistrate 58 sesizări pentru încălcări de obligații . Referitor la persoanele dispărute, la un existent de 49, au fost înregistrate 112 cazuri, soluționate 108, la sfârșitul perioadei au mai rămas 53 cazuri.
În ceea ce privește violența domestică au fost înregistrate 1487 de apeluri 112, au fost emise 150 de ordine de protecție provizorii, dintre care 129 129 au fost confirmate de procuror, iar 60 au fost transformate în ordine de protecție.
În primele 9 luni situația operativă a fost gestionată eficient, fiind angrenate toate efectivele disponibile în scopul asigurării unui serviciu polițienesc de calitate, în slujba comunității.
Mircea OLTEANU