Cercetările arată că 25% dintre paginile web postate între 2013 și 2023 au dispărut. Câteva organizații se străduiesc să salveze ecourile web-ului, însă noi riscuri le amenință însăși existența. Web-ul este adesea considerat ca un loc în care conținutul durează pentru totdeauna. Însă mari părți ale acestuia se pierd pe măsură ce paginile sunt șterse sau mutate, potrivit unor noi cercetări.
Datorită fragmentelor de papirus, mozaicurilor și tăblițelor de ceară care au supraviețuit vremurilor, este posibil să aflați ce mâncau oamenii din Pompei la micul dejun acum 2.000 de ani. Dacă înțelegeți suficient limbajul medieval, puteți afla câte animale erau crescute în fermele din Northumberland în Anglia secolului al XI-lea – datorită Domesday Book, cel mai vechi document păstrat în Arhivele Naționale ale Regatului Unit. Prin scrisori și romane, viețile sociale ale epocii victoriene – inclusiv pe cine iubeau și pe cine urau oamenii – devin accesibile oricui. Însă istoricii viitorului ar putea avea dificultăți în a înțelege pe deplin modul în care ne trăiam viața la începutul secolului XXI. Acest lucru se explică prin combinații potențial distrugătoare de istorie între modul în care ne trăim viața în mod digital și lipsa eforturilor oficiale de a arhiva informațiile din întreaga lume așa cum sunt ele produse în zilele noastre. Dintre paginile web care existau în 2013, de exemplu, 38% sunt acum pierdute. Chiar și paginile mai noi dispar: 8% dintre paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile.
Potrivit studiului, aproximativ 23% dintre paginile de știri includ cel puțin un link rupt, iar 21% dintre site-urile guvernamentale, iar 54% dintre paginile Wikipedia includ în referințele lor un link care nu mai există. Internetul conține sute de miliarde de pagini web indexate. Majoritatea oamenilor îl folosesc și se bazează pe el pentru a accesa cărți, imagini, articole de știri și alte resurse. Acest conținut dispare însă. Un sfert dintre toate paginile web care au existat la un moment dat între 2013 și 2023 nu mai sunt accesibile. În majoritatea cazurilor, acest lucru se întâmplă deoarece o pagină individuală a fost ștearsă sau eliminată de pe un site care, în rest, funcționează.
Site-urile de știri, indiferent de nivelul de trafic, sunt la fel de susceptibile să conțină link-uri inactive. 54% dintre paginile Wikipedia conțin cel puțin un link în secțiunea „Referințe” care indică o pagină care nu mai există.
Pavel ACHIM