Leguminoasele, cum ar fi lintea, fasolea și năutul, au un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, având capacitatea de a scădea nivelul colesterolului și de a preveni inflamația, factori esențiali în reducerea riscurilor cardiovasculare.
Este timpul ca aceste alimente să recâștige importanța pe care o aveau în dieta bunicilor noastre, iar cele care au pătruns mai recent pe piața din România să câștige un l
oc binemeritat.
Leguminoasele sunt surse excelente de proteine vegetale și sunt susținute de numeroase studii științifice care le evidențiază beneficiile, fiind considerate un adevărat secret al longevității.
Acest efect benefic al leguminoaselor, se datorează în principal conținutului ridicat de fibre alimentare. Odată ajunse în sistemul digestiv, fibrele sunt capabile să absoarbă excesul de grăsimi saturate din alimentele ingerate. Astfel, organismul reține o cantitate mai mică de grăsimi, prevenind creșterea colesterolului în sânge.
Universitatea Harvard menționează, de asemenea, pe site-ul său despre consumul de leguminoase care este asociat cu reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare: „Este corelat cu un risc mai scăzut de obezitate, diabet, hipertensiune arterială, colesterol crescut, infarct și accident vascular cerebral”. Se mai precizează și că aceste alimente pot aduce beneficii chiar și celor care deja suferă de aceste afecțiuni, contribuind la ameliorarea lor.
Pe lângă acest efect, fibrele din leguminoase joacă un rol important în încetinirea absorbției zaharurilor, contribuind la o digestie mai lentă. În acest fel, sunt atenuate fluctuațiile glicemiei în organism.
Același mecanism este valabil și în cazul colesterolului: fibrele acționează ca un burete, „captând” colesterolul prezent în tractul digestiv și reducând cantitatea care ajunge efectiv să fie absorbită de corp.
Deși fasolea este în general un aliment nutritiv, unele tipuri pot conține niveluri mai ridicate de compuși antinutriționali sau chiar toxine, care pot afecta digestia sau pot interfera cu absorbția nutrientilor. De aceea, este important să alegi și să pregătești corect fasolea, pentru a maximiza beneficiile acesteia și a evita eventualele riscuri.
Năutul, spre exemplu, deși este o leguminoasă mai puțin cunoscută în țara noastră, a câștigat popularitate în ultimele decenii, în special datorită influenței alimentației mediteraneene și orientale. Considerat de specialiști un aliment secret care protejează inima, năutul poate, de asemenea, să te ajute chiar să slăbești în timp ce dormi.
Inclus în dieta zilnică, acesta poate deveni ingredientul minune al celei mai sănătoase mese.
În concluzie, o masă cu leguminoase ne furnizează energie, nutrienți și senzația de plenitudine, contribuind la luarea unor decizii alimentare mai bune pe termen lung și la îmbunătățirea sănătății generale.
Adriana VENE