Astăzi, Parlamentul a adoptat o inițiativă nemaiîntâlnită, respectiv majorarea de 5 ori a sancțiunilor pentru absențele nemotivate ale deputaților și senatorilor.
,,Această măsură, susținută de toți liderii coaliției de guvernare, transmite un mesaj clar: munca în Parlament nu este opțională.
Pentru fiecare zi de absență nemotivată, parlamentarii vor pierde 5% din indemnizația lunară brută.
10 zile de absență pot însemna pierderea a jumătate din venit.
Este un pas necesar pentru a descuraja chiulul și pentru a recâștiga încrederea cetățenilor.
Am fost aleși să muncim, să reprezentăm oamenii și să dăm un exemplu de seriozitate. Nu putem cere respect fără să oferim, la rândul nostru, implicare și prezență.,, menționează deputatul PSD de Teleorman, Vlad Drinceanu pe o rețea de socializare. Contactat, deputatul a făcut mențiunea,,… prin lipsa anumitor parlamentari, noi toți am avut de suferit. Desigur că problemele reale de sănătate nu pot fi puse la îndoială însă absența va fi aspru sancționată. Sunt persoane care doar vin, fac prezența și pleacă. Acest lucru sper să se reglementeze.,,
În contrapartidă, deputatul AUR de Teleorman, Gabriel Florea a declarat pentru publicația noastră ,,…. Din punctul de vedere al reprezentanților partidelor aflate în opoziție, suntem de acord și cu sancționarea printr-un procent de 50% din indemnizația brută pentru o zi de absență în Parlamentul României, cu un singur amendament. Eliminarea prezenței on-line. Oamenii ne-au votat și ne-au trimis să îi reprezentăm în Parlament. Luni, marți și miercuri noi trebuie să fim prezenți fizic în Parlament. Joi și vineri trebuie să fim prezenți în teritoriu pentru a încerca și a face tot posibilul pentru rezolvarea problemelor celor care ne-au făcut parlamentari. Avem cabinete parlamentare unde ne pot găsi cu ușurință. Pentru deplasarea în teritoriu se decontează suma de 1400 lei pentru carburant. Cum poți să votezi o lege sau să stai 10 minute cu o tabletă în față și să reprezinți un județ? Este inadmisibil. Repet! Noi avem obligația față de toți cetățenii să fim prezenți acolo unde ne-au trimis să îi reprezentăm! În Parlament, nu pe tabletă de acasă sau din vacanțe. Avem o obligație și trebuie să o respectăm. Avem o responsabilitate. Noi solicităm eliminarea prezenței on-line. ,,
Sigur, pentru aleșii noștri nu ar fi acest lucru un impediment, motivarea absențelor. Elevii se descurcă foarte bine cu motivarea absențelor, de ce nu s-ar descurca și parlamentarii?! Acțiunea este de bună credință, însă românul este inventiv și pentru bani, ar face orice. Dacă tot se dorește transparență, atunci să se afișeze pe site-ul instituției și motivările care vor veni.