× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Senatorul Dănuț Cristescu, coinițiator al unei propuneri legislative de modificare a Codului Civil – reguli particulare în materia arendării

Ziarul Teleormanul • 16-10-2023, 14:00:09 • 127 vizualizari
 

77 de senatori și deputați au inițiat o propunere legislativă de modificare a Codului Civil, în speță Titlul ce reglementează regulile particulare în materia arendării.

Parlamentarii consideră că, în implementarea actualelor prevederi legale, au apărut dificultăți ce afectează atât arendatorul, cât și arendașul, astfel că au propus modificări: durata arendării să fie de minimum 7 ani pentru a asigura o previzibilitate și stabilitate în această materie. Durata minimă obligatorie se impune, potrivit inițiatorilor, ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, or, orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor.

O altă modificare se referă la “subarendarea totală sau parțială este interzisă, sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași”. De asemenea, o altă completare vizează cazuri speciale de încetare sau de menținere a contractelor: “Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendașului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract. În cazul decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul. În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora”.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Senatorul Dănuț Cristescu Coinițiator Propuneri Legislative Modificare Codului Reguli Particu