Joi, 1 februarie, de la ora 10.00, se vor organiza simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cu toate centrele de examen.
„Pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de transfer/preluare a arhivelor de subiecte, în ziua de 1 februarie 2024, începând cu ora 10:00, se organizează o serie de simulări tehnice fără subiecte reale și fără participarea candidaților cu toate centrele de examen/de comunicare din județul dumneavoastră/municipiul București”, se arată în informarea Ministerului Educației.
Documentul trimis către inspectoratele școlare menționează faptul că „modificările privind persoanele de contact și/sau a numerelor de telefon vor fi operate la nivelul inspectoratului școlar județean/al municipiului București prin intermediul aplicației AUSI (administrare-utilizatori-școli și inspectorate). Aplicația AUSI va fi disponibilă până în data de 31.01.2024, ora 16:00.”
Potrivit sursei citate, „în cazul apariției, în centrele de comunicare pentru simularea tehnică, a unor situații tehnice de urgență, în vederea soluționării operative, persoana de contact comunică problema apărută la inspectoratul școlar județean responsabilului cu activitatea de comunicații virtuale.”
Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea națională pentru Evaluarea Națională 2024 în zilele de 5, 6 și 7 februarie, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, iar simularea pentru Bacalaureat 2024 are loc în perioada 4-7 martie.
La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată.
Aceste simulări ale simulărilor examenelor naționale nu vizează și profesorii care se vor ocupa de scanarea lucrărilor elevilor, precum și pe cei care vor evalua lucrările.
Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației.
Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.
În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.
Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.
Un profesor va avea de corectat 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, potrivit procedurii Ministerului Educației. În procedură se arată că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă.
Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, după cum se arată în procedură.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a este următorul:
-5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
-6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
-7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
-23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024 este:
-4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
-5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
-6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
-7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
-15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
Școlile trebuie să ia toate măsurile ca orele elevilor care nu sunt implicați în simulările examenelor naționale să se desfășoare în mod corespunzător, iar programul orelor va fi stabilit de către consiliul de administrație al unității de învățământ.
Cornelia RĂDULESCU