× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Subvenții agricole * Un sprijin vital pentru fermierii români

Ziarul Mara • 08-09-2023, 10:00:25 • 123 vizualizari
 

Într-un an în care agricultura se confruntă cu provocări diverse, subvențiile agricole devin o luminiță de speranță pentru fermierii din România. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut recent publice sumele așteptate de toți cei care muncesc pământul, iar această veste a fost primită cu bucurie în comunitatea agricolă. Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, publicat în Monitorul Oficial pe 6 septembrie, a stabilit cantitățile de motorină aferente perioadei 1 aprilie 2023 – 30 iunie 2023, care urmează să fie plătite și nedecontate de către APIA.

Acest document reprezintă o promisiune de sprijin financiar pentru fermieri, acoperind trimestrul II al anului 2023 și, de asemenea, rezolvând o diferență restantă din trimestrul I.

Cifrele publicate sunt impresionante: un total de 112.488.321,754 litri de motorină, echivalentul a 172.005.306,00 lei, sunt destinate sprijinirii agricultorilor. Fermierii au avut până la 31 iulie pentru a depune cererile de plată, solicitând rambursarea ajutorului de stat pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură, pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2023.

Acești bani reprezintă o gură de oxigen pentru agricultori, ajutorul de stat fiind acordat sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată în lucrările mecanizate în agricultură, la valoarea unitară de 1,529 lei/litru.

Cu aceste fonduri, fermierii au oportunitatea de a investi în echipamente și tehnologie modernă pentru a-și crește eficiența și a contribui la creșterea producției agricole. Pentru cei din industria agricolă, aceste subvenții nu sunt doar un sprijin financiar, ci și un impuls pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii românești.

Cu venirea lunii septembrie, fermierii se pregătesc să depună cereri pentru trimestrul III, care acoperă lunile iulie până în septembrie. Așteptările sunt mari, iar subvențiile agricole reprezintă un element vital pentru stabilitatea și prosperitatea comunității agricole din România.

CLAUDIU DUMITRACHE

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Subvenții Agricole Sprijin Pentru Fermierii Români