× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Tablou Anghel A. Repanovici

Muzeul Judetean • 31-07-2023, 14:01:04 • 627 vizualizari
 

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna august a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Este vorba de un tablou înfățișându-l pe Anghel A. Repanovici  – epitrop, consilier al orașului Alexandria în primul consiliu comunal și primar al orașului Alexandria în perioada ianuarie 1870- februarie 1873.

Tabloul ce reprezintă pe Anghel A. Repanovici este o fotografie la scară mărită, înrămată, purtând semnătura atelierului fotografic „Foto Glob D. Mărăcineanu”. Este donația nepotului Dumitru Repanovici. Are ca dimensiuni 78 cm lungime și 64 cm lățime.

Personajul, tuns scurt și cu barbă proeminentă, aflat la vârsta tinereții, este îmbrăcat după moda franțuzească, adoptată de tinerii munteni și moldoveni participanții la Revoluția de la 1848, cu costum și vestă de care este agățat ceasul de buzunar, iar la cămașă o eșarfă pe post de papion.

Anghel Repanovici era fiul lui Avram Repanovici, bulgar de origine de la sud de Dunăre. Avram Repanovici a făcut parte din rândul celor 25 de negustori din Mavrodin care au dat din averea personală banii necesari cumpărării terenului pentru înființarea orașului Alexandria. El semnează documentul „prin care se obligă de bună voie să dea banii”, cu numele de Avram Singeru (Repanovici).

În „Ekstrukția” orașului se specifica faptul că cei care au dat bani din averea personală pentru înființarea orașului erau în drept de a conduce destinele acestuia. Familia Repanovici, prin Anghel, își va uni destinul cu istoria Alexandriei.

Prima mențiune a lui Anghel A. Repanovici în rândul conducerii orașului o găsim ca epitrop în „Condica obștescului oraș Alexandria”. Această carte, sub forma unui registru datând din 1835, are rubrici cu toate locurile de casă și prăvăliile, numele cumpărătorului și prețul. Condica este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, iar în ea este trecut un număr de 1470 de vânzări-cumpărări. Pe ultima filă a Condicii se află semnătura epitropului Anghel A. Repanovici și data de 12 septembrie 1860.

Anghel A. Repanovici va fi ales consilier al orașului Alexandria în primul consiliu comunal care a luat ființă în urma intrării în vigoare a Legii Comunale promulgată la 1 aprilie 1864 de către domnitorul Alexandru I. Cuza. Prin această lege, la 4 septembrie 1864, se desființa epitropia și apărea funcția de primar. După șase ani de zile, Anghel A. Repanovici este ales primar al orașului Alexandria, funcție pe care o va deține în perioada ianuarie 1870- februarie 1873.

Tablourile fondatorilor orașului Alexandria expuse în ultimii ani, în luna august, împreună cu documentele înființării orașului, fac parte din patrimoniul Muzeului Județean Teleorman.

Articolul Tablou Anghel A. Repanovici apare prima dată în Muzeul Judetean Teleorman.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Muzeul Judetean » Articole Muzeul Judetean »
 
Tablou Anghel Repanovici