Modul cum au votat teleormănenii la ultimele tururi de scrutin îi determină pe unii analiști politici de conjunctură să emită judecăți de valoare, unele mai categorice ca altele, că doar este binecunoscut faptul că la fotbal și politică se pricepe tot românul. S-a spus, astfel, că județul roșu în alte vremuri a migrat consistent spre AUR în ceea ce privește preferințele electoratului local, lucru “dovedit”, de altfel, și de procentele obținute de partidul lui Simion la alegerile parlamentare, dar și la recentele alegeri prezidențiale. Însă, tot rezultatul alegerilor parlamentare arată că fief-ul social-democrat stă încă bine pe picioare în județ, din moment ce teleormănenii au trimis în Parlament doi senatori și doi deputați PSD, la pachet cu trei deputați AUR. Și atunci, s-ar putea spune că electoratul din Teleorman confirmă cumva altă teorie lansată în piața politică – PSD și AUR sunt totuna. Altul este marele pierzător în județ – filiala unuia dintre partidele istorice nu a reușit nimic în ultimul an electoral – parlamentari deloc, primari foarte puțini, echipă dezbinată. Despre cine este vorba, se știu ei și, mai ales, îi știu și teleormănenii.
La alegerile prezidențiale de-abia încheiate, teleormănenii, ca toți românii de altfel, s-au aflat în fața unei situații inedite – pentru prima dată, PSD nu a mai avut candidat în turul doi și, dacă am vrea să fim cârcotași, am spune că nici în primul tur.
Și atunci, în cabina de vot s-au aflat ori cetățeanul și propria conștiință, ori cetățeanul și sfatul primarului din fiecare localitate. Partea interesantă este acolo unde rezultatul obținut de fiecare candidat a fost puternic influențat de cetățenii altor localități, care, din varii motive, au decis să voteze pe liste suplimentare în Teleorman.
Pentru exemplificare, comparăm câteva localități unde a câștigat Nicușor Dan cu alte câteva unde a câștigat George Simion.
Dintre primăriile unde Nicușor Dan a obținut procente foarte mari: la Dracea, din 1.192 de votați, 568 au fost pe liste suplimentare; la Suhaia – din 2.080 total votanți, 1.010 au fost pe liste suplimentare; Putineiu – 1.204 total votanți, 292 pe liste suplimentare; Alexandria – 18.966 total votanți, 1.706 pe liste suplimentare; Scrioaștea – 1.949 total votanți, 299 pe liste suplimentare.
În cazul primăriilor câștigate cu procente mari de George Simion, exemplificăm: Băbăița – 1.105 total votanți, 164 pe liste suplimentare; Poeni – 1.425 votanți, 380 pe liste suplimentare; Călmățuiu – 753 votanți, 218 pe liste suplimentare; Siliștea – 1.048 votanți, 243 pe liste suplimentare; Năsturelu – 798 votanți, 79 pe liste suplimentare.
La nivelul întregului județ, au votat pe liste suplimentare 25.436 de cetățeni, dintr-un total de 151.724 de votanți.
Posibile explicații pentru astfel de cifre ar fi că: unele așezări din Teleorman au devenit peste noapte puncte de atracție turistică, sau foarte mulți teleormăneni au lansat invitații către rude și prieteni chiar în ziua votului sau o altă posibilă explicație îi vizează pe primari și celebrele și mai vechile lor metehne cunoscute drept turism electoral.