× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Turnu Măgurele, Roșiori de Vede și Videle nu s-au deranjat prea tare pentru Programul “Anghel Saligny” / Primării de comune au obținut mai mulți bani decât cele trei orașe la un loc

Ziarul Teleormanul • 06-09-2022, 10:00:08 • 32 vizualizari
 

Județului Teleorman i-a revenit a treia cea mai mare sumă la nivel național din fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării pentru proiecte de investiții prin Programul Național “Anghel Saligny”, joi fiind aprobate nu mai puțin de 114 astfel de proiecte pentru județul Teleorman.

Proiectele recent aprobate vizează reabilitarea și modernizarea drumurilor sau a rețelelor stradale, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare.

Din totalul celor 114 proiecte aprobate la nivelul județului Teleorman, Consiliul Județean Teleorman are cele mai multe – 7 proiecte și, implicit, cea mai mare sumă alocată. Este vorba de 97.305.610,56 lei, iar proiectele depuse vizează modernizarea și reabilitarea de drumuri județene și comunale, precum și poduri situate pe drumuri județene.

O sumă considerabilă i-a fost alocată și municipiului reședință de județ, Alexandria, care, pentru un singur proiect de reabilitare și modernizare a rețelei stradale a obținut peste 42.000.000 lei. Nici Zimnicea nu stă rău, aproape 24.000.000 lei fiindu-i alocați pentru proiectul de reabilitare rețele apă potabilă pe străzile orășenești din zona central a orașului.

În schimb, celelalte orașe din județ, Turnu Măgurele, Roșiori de Vede și Videle, au alocate sume foarte mici, comparativ nu cu celelalte orașe, ci chiar cu multe comune din județ. Astfel, Roșiori de Vede are un singur proiect de modernizare străzi, pentru care sunt alocați 9.960.220,22 lei, Videle, tot un singur proiect de modernizare și reabilitare străzi, în valoare de 7.310.406,78 lei, în timp ce la Turnu Măgurele, suma totală de 9.917.094,78 lei acoperă trei proiecte de reabilitare străzi.

Pe de altă parte, reprezentanți ai mai multor primării de comune pare că au văzut mult mai bine oportunitatea oferită de Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” au depus proiecte pentru dezvoltarea localităților, le-au fost aprobate, iar valoarea finanțărilor o depășește cu mult pe cea obținută de cele trei orașele mai leneșe.

Un astfel de exemplu este Primăria Bujoru, care pentru două proiecte, unul de alimentare cu apă și unul pentru sistem de canalizare în comună a obținut 35.000.000 lei. La fel și Primăria Buzescu, care are un proiect în valoare de 38.250.000 lei pentru extindere rețea de canalizare și extindere rețea de apă. 40.000.000 lei au primăriile Peretu și Plosca, pentru câte două proiecte aprobate ce vizează extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare, dar și modernizarea drumurilor de interes local. Și Primăriei Poroschia i-au fost aprobate două proiecte de investiții, în valoare de 38.200.000 lei, Smârdioasa – 35.000.000 lei pentru înființare rețele de apă potabilă și gospodărie de apă și rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în comună, Țigănești – aproape 35.000.000 lei pentru sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere. Aceste unități administrative-teritoriale au reușit să depună proiecte a căror valoare este mai mare decât ce “au reușit” să obțină Turnu Măgurele, Roșiori de Vede și Videle, la un loc.

Sume consistente au mai obținut și alte comune din Teleorman, cum ar fi: Primăria Putineiu, pentru apă și canalizare are alocați 20.022.019,74 lei, peste 21.600.000 lei – Primăria Sârbeni, Suhaia – aproape 25.000.000 lei pentru înființare sistem de canalizare menajeră și stație de epurare, Viișoara – 21.600.000 lei – înființare sistem de canalizare și stație de epurare, Zâmbreasca – 19.055.575,22 lei sistem de canalizare menajeră.

Valoarea totală a celor 114 proiecte aprobate de Ministerul Dezvoltării se ridică la 1.532.371.741,19 lei.

Dacă administrațiile publice din cele trei orașe (două municipii – Turnu Măgurele și Roșiori de Vede – și Videle) au considerat că bugetul propriu le este suficient pentru a se mai deranja să depună proiecte prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” sau dacă apreciază că infrastructura din orașele lor este atât de bine pusă la punct încât nu mai este nevoie de reabilitări, modernizări sau alte investiții, trebuie să răspundă cei direct implicați. Și nu trebuie să facă acest lucru decât în fața cetățenilor: a roșiorenilor, turnenilor și videlenilor.

De cealaltă parte, sunt multe primării de comune din Teleorman ai căror reprezentanți ar trebui să predea modele de bună practică pentru “cei de la oraș”, cărora să le explice că acest program este o oportunitate de neratat de a fi utilizate fonduri din bugetul național pentru investiții locale.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Măgurele Roșiori Videle Deranjat Pentru Programul Anghel Saligny Primări