Salvați Copiii România și Asociația SAMAS, împreună cu Fundația OMV Petrom, lansează tutorialele Cutia Bebelușului, o serie de materiale video realizate de specialiști în sănătate. Fiecare dintre cele 8 tutoriale abordează o problemă importantă pentru gravide și mamele de nou-născuți, printre care alăptarea, diversificarea alimentației, conectarea cu bebelușul, febra și alte semne de boală, depresia postpartum și altele.
Materialele video produse au mesaje simple, cu informații medicale esențiale pentru gravide și mame, dar beneficiază în același timp de autoritatea specialiștilor în domeniu, toată echipa proiectului fiind formată din medici, psihologi, asistente medicale sau moașe – specialiști în sănătatea mamei și a copilului mic.
Tutorialele, vor fi promovate în cadrul unei campanii online care se va derula pe YouTube, TikTok și pe canalele Meta (Instagram și Facebook). Producțiile vor fi utilizate și de organizații pe durata cursurilor pe care le derulează pentru viitorii părinți, dar și de partenerii din program – fie că vorbim despre medici de familie sau asistenți medicali comunitari. Scopul este de a oferi pacienților un instrument accesibil, modern și la îndemână, adaptat canalelor de comunicare actuale, atunci când au întrebări sau temeri legate de creșterea copiilor, dar și de sănătatea bebelușilor și a lor ca părinți.
Conform raportului de impact al programului Cutia Bebelușului realizat în 2024, 95% dintre mamele chestionate au declarat că prin acest program au participat pentru prima oară la cursuri de pregătire despre creșterea și îngrijirea nou-născutului furnizate de un cadru medical. 81% dintre femeile care au participat la cursuri au afirmat că majoritatea informațiilor aflate astfel erau lucruri pe care nu le știau anterior.
„Cutia Bebelușului este un program complex care oferă, pe lângă suport material, și suport informațional pentru mame. Pentru mamele care au puțin timp la dispoziție pentru informare, lansăm azi aceste 8 tutoriale ce răspund la cele mai comune întrebări ale oricărui părinte legate de îngrijirea bebelușilor. Tutorialele vor fi distribuite exact în mediile online cele mai frecventate, și, cu ajutorul lor, sperăm să ajungem la cât mai multe mame și să contribuim astfel la reducerea ratei mortalității infantile”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației OMV Petrom.
„Noi ne dorim protecție pentru copiii noștri, dar și pentru părinții lor, adesea vulnerabili în fața informațiilor false sau pur și simplu lăsați singuri, fără acces la noțiuni de bază privind creșterea și îngrijirea copiilor. Tutorialele pe care le lansăm azi sunt, alături de alte programe cu componentă de informare și educație, încă o formă de ajutor pe care o acordăm beneficiarilor noștri. În același timp, ele extind sprijinul programului către un public mult mai larg: prin intermediul rețelelor sociale vom ajunge nu la mii, ci la sute de mii de părinți care au nevoie de informație corectă. Orice părinte care va avea nevoie de o recomandare referitoare la un subiect esențial pentru îngrijirea copilului va găsi răspunsuri în aceste tutoriale”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației Salvați Copiii România.
„Sfaturile specialiștilor sunt informația corectă. Sunt cuvintele și experiența profesională de care părinții au nevoie pentru a înlocui miturile despre creșterea copiilor sau recomandările fără suport științific care abundă azi pe internet și care îi fac pe părinți să se întrebe care mai sunt deciziile corecte, pe cine trebuie să întrebe, cum fac să aibă acces la sfaturile cele mai bune și mai utile pentru creșterea copilului. Cutia Bebelușului a fost, de la lansarea acestui program în România, și un canal de informare și educație pentru părinți. Tutorialele realizate de specialiști întăresc acest lucru și ajung nu doar în mintea, ci și în sufletul părintelui, care nu se mai simte singur și neajutorat”, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv Asociația SAMAS.
Recomandările pot fi utilizate de toți părinții atunci când își pregătesc bebelușul pentru somn, dar și în îngrijirea acestuia de zi cu zi.
Adriana VENE