Aroganță și superioritate, cam așa s-ar descrie în două cuvinte atitudinea conducerii Direcției Județene de Sănătate Publică. Aflată în fruntea instituției de câteva luni, Ionela Popescu nu ”catadicsește” să ne informeze cu privire la activitatea pe care o desfășoară epidemiologii în cazurile teleormănenilor întorși din China sau, mai nou, din Italia, acolo unde coronavirusul a făcut ravagii.
Aveam un coleg în presă care zicea: ”Acolo unde se termină logica, începe Teleormanul” (colegul mai este, dar nu mai lucrează în presă) și mare dreptate avea.
Pe fondul discuțiilor din spațiul public referitoare la reîntoarcerile românilor din Italia, acolo unde autoritățile au identificat persoane infectate cu coronavirusul, ba, chiar a știrilor potrivit cărora, noaptea trecută, un avion cu peste 130 de români au aterizat pe Aeroportul Internațional din Craiova, am vrut să aflăm dacă, printre pasageri s-au aflat și teleormăneni. Greu!!
Dimineață, directoarea era la Prefectură, de unde mai târziu aflăm că a fost o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, mai spre prânz, aflăm dintr-un comunicat de presă remis de ISU Teleorman că, în acest for decizional s-au decis două locații pentru carantina eventualelor teleormăneni reîntorși din străinătate și care ar putea fi suspectați de infestare cu coronavirus, dar nimeni nu ne răspundea la întrebarea dacă avem teleormăneni aflați în monitorizarea, așa numită ”pasivă”.
Direcția de Sănătate Publică avea hârțogăraie de făcut, nu stătea să numere teleormănenii monitorizați și pasa responsabilitatea către alte instituții, deși, nu era nimeni mai pregătit și îndreptățit să ofere aceste informații.
Presa insistentă se tratează cu dispreț
Într-un final, după orele prânzului, biroul de presă al Direcției de Sănătate Publică, după ce curgeau zeci de întrebări pe grupurile de WhatsApp, create de reponsabilii cu comunicarea instituțiilor județene implicate au anunțat că VOR transmite un comunicat de presă în acest sens. Nici atunci nu au spus câte persoane sunt monitorizate, din ce localități sunt, din ce țări vin și când au ajuns în Teleorman.
Direcția de Sănătate Publică oferă un număr de telefon, ce să vezi fix…la care să sune teleormănenii care se întorc din țările afectate de acest virus nenorocit, pentru a fi luați în evidență. Cum s-ar spune, domniile lor trebuie să fie informatede cetățeni, doar așa pot ști care e situația în județ. În sfârșit, norocul nostru, dacă putem spune așa, dar și al cetățenilor acestui județ care vor să fie
informați a fost că, la orele 14.00 era convocată o ședință de Colegiu Prefectural, la care au participat toți factorii decizionali din instituțiile publice, printre care și doamna inginer la bază, Ionela Popescu.
Fără formulare nu avem informări
Aproape în același timp în care la punctul diverse al ședinței de Colegiu Prefectural, vizibil deranjată de instențele presei referitoare la acest subiect, Ionela Popescu prezenta o situație a monitorizării unor posibili suspecți infestați, apare și pe site-ul instituției și pe mail-urile de redacție ale tuturor, mult așteptatul comunicat de presă, din care aflam că doi teleormăneni din Lisa au ajuns noaptea-trecută din Italia și o alta din Roșiorii de Vede astăzi.
Cel mai important este faptul că cei trei teleormăneni nu prezintă simptomatologia infestării cu coronavirus și nici nu vin din cele 11 comune italiene, unde acesta a fost identificat.
Așadar, Direcția de Sănătate Publică așteaptă telefoane de la oameni și formulare de la autoritățile vamale și medici pentru a fi mai bine informați.
Articolul Ultima Oră | Trei teleormăneni monitorizați de coronavirus apare prima dată în Stiri Teleorman.