× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

„Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale

Informatia de Teleorman • 07-02-2024, 14:00:56 • 39 vizualizari
 

Campania națională „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale continuă pe toată perioada anului școlar 2023-2024.

În baza protocolului de colaborare dintre Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman și Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, au fost selectate  să participe la acest proiect următoarele unități de învățământ:

 •  Liceul Tehnologic Nr.1 Alexandria
 •  Liceul Tehnologic ‘’Nicolae Bălcescu’’ Alexandria
 • Liceul Tehnologic „ Virgil Madgearu’’  Roșiorii de Vede
 •  Liceul Tehnologic „ Anghel Saligny’’ Roșiorii de Vede
 • Liceul Tehnologic “ General David Praporgescu’’ Turnu Măgurele
 • Liceul Tehnologic “ Sf. Haralambie’’ Turnu Măgurele
 • Colegiul Național „ Unirea’’  Turnu Măgurele
 • Liceul Teoretic  „Constantin Noica’’ Alexandria
 • Liceul Teoretic Videle

Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte ușor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi/sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaşte pericolele potenţiale, precum şi munca în condiţii de securitate solicită simţ practic, dar şi putere de observaţie, instruire şi experienţă.Fiind nou veniți în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipsească experiența și, adesea, maturitatea fizică și psihologică. Este posibil ca ei să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există și alți factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum: nivelul insuficient de competențe și de formare; necunoașterea drepturilor proprii și a obligațiilor angajatorului; insuficientă încredere pentru a semnala eventualele probleme; nerecunoașterea de către angajatori a protecției suplimentare de care au   nevoie lucrătorii tineri.

Obiectivele urmărite sunt:

 1. Identificarea, stimularea şi promovarea elevilor cu aptitudini creative şi interes sporit pentru acest domeniu de studiu: securitate şi sănătate în muncă.
 2. Dezvoltarea competenţelor elevilor, prin activităţi de bune practici în securitate şi sănătate în muncă
 3. Dobândirea de cunoştinţe suplimentare în acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate
 4. Educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur;
 5. Crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii.

Având în vedere cele prezentate mai sus, se consideră necesară continuarea proiectului „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” care urmăreşte pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piaţa forţei de muncă, cu privire la riscurile profesionale şi la drepturile şi obligaţiile lucrătorilor.

Concursul național „Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se   dobândeşte de pe băncile şcolii” se organizează în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate şi sănătate în muncă, în colaborare cu specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, acesta  se va desfăşura astfel: – în perioada martie – aprilie 2024 –  etapa județeană;  în luna mai 2024- etapa națională.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Informatia de Teleorman » Articole Informatia de Teleorman »
 
Valenţele Culturale Securităţii Sănătăţii Muncă Pentru Formarea Culturi Prevenire