× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Ziarul Mara • 16-09-2023, 10:00:22 • 47 vizualizari
 

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului este marcată anual în data de 17 septembrie, anul acesta având are tema „Implicarea pacienților pentru siguranța lor”, ca o recunoaștere a rolului crucial pe care îl joacă pacienții şi familiile acestora în acordarea asistenței medicale.

Când pacienții sunt tratați ca parteneri în îngrijirea lor, se obțin beneficii semnificative în ceea ce privește siguranța, satisfacția pacientului și îmbunătăţirea stării de sănătate.

Devenind membri activi ai echipei de îngrijire a sănătății, pacienții pot contribui la siguranța îngrijirilor și la îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în ansamblu.

Prin sloganul „Ascultaţi și vocea pacienţilor!”, OMS îi îndeamnă pe toţi cei implicați să ia măsurile necesare pentru a se asigura că paciențiii au parte la formularea politicilor, sunt reprezentați în structurile de guvernare, sunt implicați în co-proiectarea strategiilor de siguranță, devenind astfel parteneri activi în propria lor îngrijire.

Acest lucru poate fi realizat doar prin furnizarea de platforme și oportunități pentru pacienți, familii și comunități în vederea creării unui cadru adecvat pentru o exprimare facilă a preocupărilor, așteptărilor și preferințelor acestora, pentru a promova siguranța, centrarea pe pacient, încrederea și echitatea.

Implicarea pacienților și a familiilor acestora este parte din Rezoluția WHA72.6- „Acțiune globală privind siguranța pacienților” și din Planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021-2030, ca strategie principală pentru eliminarea incidentelor evitabile în îngrijire a sănătății.

Obiectivele Rezoluţiei sunt creșterea gradului de conștientizare și implicare a publicului, sporirea înțelegerii globale și lucrului pentru solidaritatea globală, astfel încât acțiunile statelor membre să susţină siguranța pacienților și să reducă incidentele evitabile.

Obiectivele Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului din acest an sunt: creșterea gradului de conștientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienților și a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijirea sănătății pentru a îmbunătăți siguranța acestora; implicarea factorilor de decizie, liderii din domeniul sănătății, lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirilor pentru sănătate, organizațiile pacienților, societatea civilă și alte părți interesate în eforturile de a implica pacienții și familiile lor în politicile și practicile pentru o îngrijire medicală sigură; susţinerea pacienților și a familiilor pentru a fi activi în îngrijirea sănătății și în îmbunătățire a siguranței asistenței medicale; susținerea de acțiuni urgente privind implicarea pacienților și a familiilor acestora, aliniate cu planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021-2030.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Mondială Siguranței Pacientului