Zmeurul, Rubus Idaeus, este un arbust fructifer care crește sub formă de tufe, tulpini drepte, arcuite la vârf. Zmeura este populară datorită conținutului ridicat de vitamine, calciu, fier, potasiu, magneziu, acid salicilic, se plantează ușor și nu are nevoie de condiții speciale de creștere.
Zmeura este una dintre cele mai delicioase fructe de pădure, cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea și frumusețea organismului.
Zmeura nu are doar un gust foarte plăcut și o aromă inconfundabilă, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și nutrienți de preț. Consumul de fructe și legume este asociat cu reducerea riscului de îmbolnăvire. O serie de studii sugerează că mărirea consumului de fructe precum zmeura scade riscul de obezitate dar și de diabet.
Zmeura are un conținut scăzut de calorii, dar este bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea pot proteja împotriva diabetului, cancerului, obezității, artritei și a altor afecțiuni și pot avea efecte anti-îmbătrânire. În plus, zmeura se adaugă ușor în dietă și este un adaos gustos la micul dejun, prânz sau desert. Zmeura congelată reprezintă, de asemenea, o opțiune sănătoasă în orice perioadă a anului.
Zmeura ajută organismul să lupte cu cancerul, fiind unul dintre fructele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți.
Conținutul ridicat de potasiu al zmeurei ajută la reglarea pulsului, dar și a tensiunii arteriale. Zmeura este bogată în minerale precum manganul, cuprul și fierul, care contribuie la formarea celulelor roșii din sânge.
Vitamina C, dar și magneziul din zmeură sporesc fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.
Bogată în fibre dietetice și mangan, zmeura încetinește procesul de digestie și menține sațietatea pentru o perioadă îndelungată.
Pe lista de beneficii pe care le are zmeura se numără și combaterea inflamației. Zmeura previne degradarea membranei celulare, având proprietăți antiinflamatoare. Un studiu recent a dovedit că antioxidanții din sucul de zmeură sunt responsabili pentru proprietățile antiinflamatoare asupra tractului gastrointestinal și afecțiuni gastrointestinale.
Zmeura ajută la combaterea stresului oxidativ, care este în esență un dezechilibru între producția de radicali liberi care dăunează celulelor și capacitatea organismului de a lupta împotriva efectelor nocive ale acestora. Ajută și la „îngrijirea” generală a creierului prin eliminarea proteinelor toxice legate de disfuncția creierului.
În plus, zmeura furnizează potasiu esențial pentru funcționarea inimii și s-a dovedit că reglează tensiunea arterială. Acizii grași omega-3 din zmeură pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă. De asemenea, conțin mangan, care este necesar pentru sănătatea oaselor și a pielii și ajută la reglarea zahărului din sânge.
Ceaiul din frunze de zmeur aduce beneficii și prin controlul dispoziției dezechilibrului substanțelor noastre de dispoziție.
Adriana VENE